Vild vækst skaber konstant radikale forandringer i din virksomhed – monday.com understøtter din vækstrejse

Vild vækst skaber radikale forandringer i din virksomhed. Få her et indblik i hvordan monday.com understøtter vækstrejsens processer.

Introduktion og overblik

Hvis du arbejder i en virksomhed der vokser meget, så vil du helt sikkert have oplevet at det kan være svært at følge med udviklingen, ikke mindst i forhold til at rekruttere og onboarde nye medarbejdere, sikre robuste arbejdsgange og procedurer samt at monitorere og styre den daglige drift. Hvis disse udfordringer lyder bekendt så læs videre her og se hvordan du kan håndtere nogle af udfordringerne på vækstrejsen, samt hvordan monday.com kan bruges som et fleksibelt og essentielt værktøj undervejs.

Vild vækst forandrer din virksomhed radikalt

Tænk over hvor hurtigt kompleksitet stiger. Hvis din virksomhed i udgangspunktet har 10 medarbejdere og vokser med 50 procent om året, vil du i år fem have 76 ansatte. Hvis væksten er endnu højere for eksempel på 100 procent, vil du i år fem have en virksomhed på 320 medarbejdere, og vokser du med 200 procent om året, er antallet af medarbejdere i år fem hele 2.430!

Alene mængden af nye mennesker, der skal oplæres, samarbejde og arbejde ud fra de samme mål og værdier skaber kompleksitet i takt med at antallet stiger. Selvom man har succes hos kunderne er der en stor risiko for at snuble i vækstrejsen.

Få styr på din daglige drift med en 5P Operating model

En måde at skabe sig et overblik, kan være at gennemgå følgende fem grundelementer af din driftsmodel, den såkaldte “operating model”

Hvad er en operationsmodel?

En operationsmodel sikrer, at virksomhedens strategiske formål hænger sammen med dens infrastruktur, og at det daglige arbejde fungerer så gnidningsfrit som muligt.

Kravene til operationsmodellen udvikler sig kraftigt i takt med, at væksten i virksomheden tilfører mere kompleksitet i form af flere mennesker, ledelseslag, lokationer, systemer med videre.

Vild vækst skaber konstant radikale forandringer i din virksomhed

Herover ser du  5P-modellen, som i sin essens er en operationsmodel, hvor de fem P’er står for:

 • Purpose: Få alle afstemt og fokuseret omkring den samme vision.
 • People: At sikre vi har de rigtige folk på de rigtige pladser.
 • Process: At sikre vi har robuste, effektive arbejdsgange, der leverer høj kvalitet.
 • Platform: Hvor vi skal bo, hvordan vores it-struktur skal være og hvordan vi skal være organiseret.
 • Perform: Hvordan vi vil eksekvere på vores strategi i det daglige.

5P-modellens styrke er, at den med en systematisk tilgang til din virksomheds ’maskinrum’ kan hjælpe dig ud af en evig kamp om at slukke ildebrande til rent faktisk at afsætte den nødvendige tid til at tænke fremadrettet.

Modellen fungerer både for mindre danske vækstvirksomheder og for hurtigt voksende globale selskaber. Modellen kan tilpasses ethvert niveau i din virksomhed – fra den tidlige vækstrejse helt frem til en børsnotering.

Hvordan du arbejder med at strukturere dine opgaver via 5P-modellen kan du læse om i min bog: Vild Vækst – sådan håndterer du vækstrejsen fra ti til tusind medarbejdere.

 
 
monday.com understøtter alle elementer af din operating model

Når jeg arbejder med vækstvirksomheder, så benytter vi ofte sammen, monday.com, fordi det tillader os at etablere rigtige, velfungerende processer og systemer løbende IMENS vi arbejder på vores forbedringsplaner

Vi laver med andre ord løsningerne direkte i monday.com uden at skulle involverer IT-afdelingen og vi får lynhurtigt de første processer op at køre.

Se nedenfor hvordan monday.com understøtter alle 5 dele af 5P-modellen

Purpose: Få alle afstemt og fokuseret omkring den samme vision.

En væsentlig faktor for at få alle medarbejdere alignet omkring samme vision mål er ved at definere fælles mål og nedbryde disse til initiativer i hele organisationen. En meget anvendt metode til dette kaldes OKR, som står for Objectives and Key Results. Læs mere om baggrunden for OKR her: Whatmatters.com.

monday.com har flere tilgængelige templates for netop OKR, og med brug af dem er du godt på vej.

People: At sikre vi har de rigtige folk på de rigtige pladser.

Rekruttering, onboarding og udvikling af medarbejdere har traditionelt krævet at man investerede i et helt HR-system, men dette er ikke længere nødvendigt. Du kan bygge et fuldt fungerende HR system direkte i monday.com, og du vil ovenikøbet finde templates der hjælper dig. Jeg har selv etableret et komplet HR-system på bare et par uger, som indeholdt:

 1. Medarbejderkartotek (i et beskyttet område, i monday.com så det overholdt GDPR)
 2. Rekrutteringsprocedure inklusiv en form der kunne placeres direkte på vores website og et dashboard med oversigt over fremdrift.
 3. Onboardingproces
 4. Et system til at håndtere forespørgsler direkte fra medarbejdere til HR
 5. Medarbejdertilfredshedsundersøgelser
 6. Kompetenceudviklingsplaner

Process: At sikre vi har robuste, effektive processer, der leverer høj kvalitet.

En typisk handels- og/eller produktionsvirksomhed vil have en række nøgleprocesser der ALLE kan håndteres via monday.com, det gælder f.eks:

 • Salgs- og kunderelations-processer (CRM)
 • Marketingplaner
 • Lagerstyring
 • Kundesupport
 • IT-support
 • Logistikstyring
 • Projektstyring
 • Og meget mere

Kort sagt alle kritiske processer i en virksomhed vil kunne understøttes af monday.com.

Også her vil du være godt hjulpet af de mange templates der allerede findes i monday.com

Platform: Hvor vi skal bo, hvordan vores it-struktur skal være og hvordan vi skal være organiseret.

Når jeg arbejder med begrebet Platform i 5P modellen, så dækker det over tre underområder: Lokationer, IT-systemer og Organisationsstruktur.

monday.com kan i princippet understøtte dem alle, men i særdeleshed IT-infrastruktur og status på udstyr vil være til gavn.

Perform: Hvordan vi vil eksekvere på vores strategi i det daglige.

I 5P modellen dækker ordet Perform over alle de daglige systemer der. Benyttes til at sikre at driften kan monitoreres og eksekveres effektivt og at der holdes effektive og produktive møder.

monday.com, kan benyttes både til at schedulere møder, notere aktioner, automatisere opfølgning samt naturligvis til at vise performance på nogele af de mange boards der er mulighed for at lave.

Konklusioner:

Vækst skaber kompleksitet i din virksomhed, i særdeleshed vækst i antal medarbejdere.

Du vil hurtigt få brug for at få styr på din drift via en Operating model.

5P modellen hjælper dig med at få overblik over din operation (driftoverblik). Modellen består af 5 elementer: Purpose, People, Process, Platform og Perform.

monday.com kan understøtte dit arbejde med alle 5 elementer af din operating model og du kan lynhurtigt omsætte dine analyser og forberedelse til velfungerende processer der virker med det samme.

Om Lasse Mønsted:

Lasse Mønsted har selv startet flere nye virksomheder, været ansat i startups og scaleups, fungeret som konsulent og siddet i topstillinger i store modne virksomheder som Novo Nordisk, PwC og Valcon.

Han har arbejdet med logistik, produktion, processer, kvalitet, teknologi, udvikling, HR og ledelse. I Danmark, USA og mange andre lande.

Han har ikke mindst været med som Global HR-direktør i den succesfulde islandske biotech-virksomhed Alvogen, som voksede fra 0 til 3000 medarbejdere i 35 lande, på bare otte år. Efter de otte år havde Alvogen en omsætning på én milliard og en markedsværdi på fem milliarder US dollars. En vækstcase der i dag benyttes i undervisningen på Harvard Business School.

monday.com 

Vil du vide mere om monday.com? Læs flere spændende indlæg om værktøjet her.

Shares
Share This